För att starta upp en egen handelsgård kan det krävas mycket planering, förberedelser och även en god ekonomi. Många som driver egen gård har den också som bostad, men det går förstås att ha ett kontor i staden där du sköter dina affärer. Att driva en egen verksamhet innebär en stor frihet där det är du som bestämmer hur och var du arbetar.

Om du bor i Stockholm är det enkelt att hyra ett kontor på Östermalm som har några av stadens mest eftertraktade lägen. Via Workaround kan du hitta lediga kontor i området som passar behoven hos din verksamhet. Deras lokaler finns i många varianter både vad gäller storlek och läge, vilket gör det möjligt att hitta ett kontor som representerar din handelsgård väl.

Gör handelsgården lönsam

En handelsgård kan kombineras med andra ekonomiska aktiviteter för att öka dess lönsamhet. I Alingsås finns ett hemtrevligt kafé som serverar mat och hembakat i ett renoverat magasin. Innergården till magasinet är en handelsgård, välbevarad och i gott skick från 1700-talet. Här går det att köpa allt från bakverk till bröd som bakats på plats i kaféet.

För att kunna driva handelsgården på ett effektivt sätt behöver du ha goda praktiska och teoretiska kunskaper på området. En möjlighet att lära sig mer om jordbruk är att volontärarbeta under semestern, där du exempelvis kan få hjälp av organisationer för att lära dig grunderna. Här kan du också nätverka och skaffa mentorer som kan vara en bra källa till visdom när du väl har startat upp din handelsgård.

Även om du har stor kunskap vad gäller odling och att bedriva företag kan det vara ett stort steg och ett ekonomiskt risktagande att starta en egen handelsgård. Du behöver även lära känna jorden, hitta fröer och utveckla produkter som kan säljas på din lokala marknad. Om du eller någon i din familj har möjlighet att deltidsarbeta vid sidan av verksamheten så kan det vara en fördel ekonomiskt sett.

Ta inspiration av andra handelsgårdar

I Haparanda ligger Hermanssons handelsgård som byggdes 1832. Här går det att besöka en rad uthusbyggnader, ett gäststall och tvättstuga. Kåre Mogemark och frun Kristina köpte gården år 2012 och har arbetat hårt för att renovera den tillbaka till sitt ursprungliga skick. Paret har också en butik på gården som nu är öppen igen och där det går att se en hel del saker från förr.

Genom att besöka några av de många intressanta handelsgårdar som finns i Sverige kan du hämta inspiration till din egen verksamhet. Hermanssons handelsgård renoveras nu vidare och ägarna Kristina och Kåre Mogemark hoppas kunna göra om övervåningen av huvudbyggnaden till ett museum. De tänker också hålla julmarknader, vilket ytterligare kan komma att bättra på kassan.

galore