Drömmer du om att flytta ut på landet, odla grönsaker och kanske bedriva en egen liten handelsgård med egna produkter? Drömmen och längtan kan vara stark och medan det finns exempel på folk som har tagit chansen och flyttat ut direkt kan det vara bra att förbereda sig såväl ekonomiskt som kunskapsmässigt.

Ha en reservplan

Att säga upp sig från jobbet för att flytta ut på landet och öppna en egen handelsgård är ett stort steg och det kan vara svårt att förutse hur det kommer att bli ekonomiskt. Även om du redan har mycket kunskap kan det ta tid att lära känna din egen jord, hitta rätt fröer, få in bra rutiner och att utveckla produkter som är gångbara på den lokala marknaden. Kan du eller någon i familjen arbeta hemifrån med något annat är det en stor trygghet. Många jobb kan idag utföras på distans, såsom arbeten inom ekonomi, marknad och administration.

Studera och lär

Om du vill lära dig att ta hand om ett jordbruk är det viktigt att du har goda teoretiska och praktiska kunskaper innan du själv sätter spaden i jorden. Jordbruksyrket är av en sådan typ som ofta går i arv inom familjer, och om du inte har haft fördelen att få växa upp i en sådan verksamhet behöver du själv lära dig. Ett enkelt och roligt sätt att komma in i arbetet med att odla och att driva en egen gård är att volontärarbeta på semestern några år innan du tar det stora steget. Det finns organisationer exempelvis WWOOF som för ihop gårdar med personer som kan tänka sig att rensa ogräs i fyra till sex timmar om dagen mot mat och husrum. Då kan du få mycket teoretisk och praktisk kunskap och även få chansen att samtala med någon som har erfarenhet av att bedriva en gård eller handelsgård.

galore