Att handla lokalproducerad mat är ett mycket bra sätt att stötta lokala bönder och odlare ekonomiskt. Det är också ett sätt att utöka möjligheten för de lokala produkterna att bli fler. Att köpa lokala produkter är både bra för miljön och för samhället.

Köp och sälj lokalt

Har du förmånen att äga en lada, men inte vet vad du ska göra med den? Då har du massor av alternativ att välja på. Ett bra sätt att både få nytta för din lada och ett sätt att tjäna pengar, är att göra om den till en handelsbod. Ta hjälp av qleano för att städa ur ladan ordentligt, så att den kan användas som en handelsbod. Har du inga egna produkter du kan sälja så kan du hyra ut din lada till lokala bönder och odlare som kan sälja sina produkter där. Det är ett bra sätt att samla många lokala produkter på ett och samma ställe.

Satsa på det som gynnar lokalsamhället

Vill du själv bidra till samhället kan du börja odla egna produkter som gynnar både samhället och miljön i ditt närområde. Ett bra exempel på det är att ha en biodling. Det är brist på bin i vår miljö på grund av att det är brist på ängar och blommor. Har du en biodling kommer den att gynna de lokala odlingarna med pollinering och du får ett flytande guld i form av honung som du kan sälja vidare. Får du mycket bivax kan du dessutom göra egna bivaxljus.

Stärk glesbygden

På grund av urbaniseringen har den svenska landsbygden utarmats och blivit fattigare på olika sätt. Men det finns inget som hindrar glesbygden och landsbygden ifrån att själva bygga upp och stärka sina egna små lokala samhällen. Allt som kan bidra lite till att bygga upp Sveriges utkanter är guld värt och kommer bli betydelsefullt även i framtiden.

galore