De gamla gårdsbutikerna från förr har sakta men säkert börjat kika fram igen. Detta har flera orsaker, bland annat för att folk efterfrågar mer och mer ekologiska råvaror och också för att fler börjar leta sig ut på landet för att återuppta det småskaliga och satsa på en udda affärsidé. Att ha en gårdsbutik brukar ofta innebära att man ansöker om ett lån till företag för att få en bra uppstart. Bankerna kan dock vara lite misstänksamma mot nischade idéer om man inte kan bevisa att det kommer att gå med god vinst så småningom. Därför kan det ibland vara enklare att vända sig till en långivare som inte ställer samma krav och låter kunden avgöra själv hur pengarna ska användas.

 

Den vanligaste typen av gårdsbutik i dagsläget erbjuder kunder ekologiska grönsaker, hälsokost, egna framställda drycker, blommor, inredning och kanske ett fik eller en restaurang vid sidan om. Men idéerna kan bli mycket mer kreativa än så.

 

Från bloggare till gårdsbutiksägare

Utanför Ljungskile i närheten av Göteborg, har två bloggande systrar som helt fokuserat på inredning, startat upp en gårdsbutik med en mängd olika saker. Temat går alltid i inredningens tecken och man kan samtidigt följa deras blogg. I butiken hittar du skandinaviska designprylar med hänsyn till säsong, delikatesser, ett gott fik och ovanliga blommor som du kan beställa ett arrangemang av. Vill du samtidigt få trendtips och hjälp med din egen inredning genom att kort möte, så är det möjligt. Detta är ett exempel på en affärsidé – både med variation i sin helhet och till sitt utbud.

Gårdsbutiker med ovanliga frukter och grönsaker

Säg gärna ja till närodlat och egenproducerat, men ekologiska produkter kan även komma långväga ifrån. Idag kan du hitta flera gårdsbutiker som utöver det helsvenska sortimentet också tar in ovanliga frukter och grönsaker från fjärran länder samt andra produkter som tvålar och dylikt som du normalt bara kan hitta i vissa delar av världen. Dock har ett fåtal av dessa verksamheter också byggt ett eget växthus där man odlar ovanliga grönsaker och växter och som alltså kan betecknas som egenproducerade. Så kika runt på nätet lite extra innan du åker på semester. Vem vet – du kanske har kört förbi en dold pärla varje sommar utan att ha brytt dig om att svänga av för att se vad som finns bakom kröken.

Gårdsbutiker med strutsar – för dig som älskar de elaka djuren

Strutsar är verkligen inga snälla fåglar, men de har mycket annat att bjuda på. Hos flera gårdsbutiker i Sverige har man specialiserat sig på strutsar, och säljer allt som ger en antydan till dessa surmulna djur. Strutsägg, strutskorv, strutsleverpastej och en möjlighet att köpa recept på mat som inkluderar strutskött av olika slag. Du kan även köpa hudvård som strutsolja och strutssalva som utvinns ur strutsens eget fett. Ja, alla sätt att bedriva gårdsbutik är möjliga…

galore