Att hålla på i trädgården är mångas stora intresse. När våren väl kommer kan de trädgårdsintresserade redan ha förstått frön inomhus – redo att sättas ut när det är lagom varmt. Att hålla på i trädgården tar mycket tid, men är också mycket givande. Det är ett intresse som ofta börjar gro när man får egen trädgård eller egen balkong, men det finns också de som redan från barnsben har tyckt om att hålla på i trädgården. Oavsett när intresset växte fram, är handelsträdgården alltid en guldgruva av kunskap och blommor att plantera.

 

Trädgården på landet

Det finns olika slags trädgårdar och det skapar olika intressen kring trädgården. De som bor på landet har ofta en stor trädgård – vare sig de vill det eller inte. Ibland kan det vara intresset för hus och trädgård som fått dem att bosätta sig på landet. I andra fall kan det vara intresset för hästar och hundar, och trädgården följer med på köpet. Om man har häst är det trevligt med en hage bredvid trädgården. Det underlättar också vid utfodringen av hästarna, då man har dem nära sig. Om det är längre till hagen kan man köpa en smart foderhäck till häst – så blir det både enklare och snyggare! Har man tur växer det gamla fruktträd i trädgården, annars får man åka till handelsträdgården och köpa ett par fina träd.

Trädgården i villakvarteret

En trädgård i ett villakvarter kräver lite extra – både utifrån planering och grannar. Om alla grannar har klippt gräset, vill man inte vara grannen som låter det växa igen. Bor man på landet finns det lite större frihet, men i ett villakvarter bör man också förhålla sig till grannarna. Det kan också kräva lite extra planering om trädgården är liten eller främst går längst med gatan. För en villaträdgård är det ofta altanen som styr, mer än träd och blommor. På en handelsträdgård finns inte bara inspiration för växter, utan också för trädgårdsdekorationer, som vackra lyktor och lampor, grindar och olika slags dekorer. Det är ofta trevligt att rama in en villaträdgård med långa häckar, också för att ge en känsla av en gräns mot omvärlden.

Balkongen är både lättast och svårast. Den är lätt på så sätt att den inte kräver något, mer än högst en stol, men svårast om man verkligen vill odla något. På handelsträdgården kan man få goda tips på hur man bäst planerar och planterar på sin balkong. Det kan visa sig att en balkong i lä och med mycket sol, kan ha en lägre växtzon, och därmed ge större variation i blommor.

Det går att göra en balkong riktigt fin, med både möbler, miniträd, blommor och miniland. Ett tips är att odla örter ute på balkongen under sommaren. Det går också att hänga upp en värmelampa i taket på balkongen och på så vis kunna använda den både under hösten och under tidig vår. En stor fördel med balkongen är att inget gräs behöver klippas och att om det är stöket så syns det inte!

galore