Storstadens hets och stress gör att många bryter upp från den stressfyllda vardagen för att ge sig ut på landet eller till en betydligt mindre ort. Än så länge är det långt kvar till en blomstrande landsbygd i Sverige, men med lite hopp och optimism, så kanske det bildas små vårknoppar framöver som gör att småorterna blommar igen om några år. Som en bra början, kan vi dock berätta att trenden pekar på att allt fler storstadsbor, tar sitt pick och pack för att bygga upp en ny vardag med sin familj och öppna något eget. Vad detta “eget” kan vara skiljer sig åt från person till person, men ett vanligt fenomen är att öppna en liten gårdsbutik som säljer lite allt i allo.

 

Ta hjälp av varandra på orten

 

Att starta en egen gårdsbutik kräver dock ganska mycket av dig som individ och inte sällan fordrar det att du i samma veva som du driver den, också bygger upp ett kontaktnät från traktens bönder eller andra närliggande butiker, då ni gemensamt kan dra nytta av era affärsverksamheter. Det kan exempelvis röra sig om att du vid sidan om din butiks sortiment driver ett kafé för att låta förbipasserande som hälsar på, stanna upp och ta sig en fika, och säljer kaffebröd bakat på traktens mjöl. Det brukar också gynna samtliga parter på orten om du exempelvis säljer saker som producerats från bönderna: i närheten, som kött, marmelad, fårskinnsfällar…

Finansiering av en gårdsbutik

De som har modet att öppna en gårdsbutik, vet hur agreabelt det kan vara att få rå om sig själv och sitt eget företag utan chefer som står med piskan och domderar vad du ska göra och inte göra. Men att driva en landsbutik kräver också att du sköter din ekonomi och ser till att ha rätt kapital för att finansiera din verksamhet.

Egenanställning

Om du har en familj eller om du är ensamstående finns också många alternativ utöver din gårdsbutik som kan innebära att du erbjuder dina tjänster och fakturerar till kunder utan att för den skull behöva ha egen firma. Idag kan du ta hjälp av Frilansfinans.se som ser till att du kan ägna dig åt i princip vad du vill utan att för den sakens skull behöva bli egenföretagare. Detta är ett smart alternativ om någon annan i din familj driver gårdsbutik och du vill bidra med din grej på ett enkelt och smidigt sätt.

Vad kan jag sälja i min gårdsbutik?

Låt bara din fantasi sätta gränser när du väljer ut vad du ska sälja i din butik. Många brukar välja ekologiska råvaror som präglar trakten. Ett tips är dock att ha ett brett sortiment och sätta en unik prägel och inredning på din lanthandel eller butik för att locka fler människor.

galore