Under de senaste åren har det dykt upp allt fler handelsgårdar överallt i Sverige. Det är helt enkelt som så att alltfler uppskattar att kunna handla lokalt producerade varor som också är ekologiska. Men vad kan man egentligen köpa i handelsgårdar och hur marknadsför de sig?

 

Handelsgårdens marknadsföring

Handelsgårdar är inte alltid så jättestora och ofta ligger de ute på landet. Det är inte så lätt att finna dem och det är därför viktigt att gårdarna ser till att marknadsföra sig på bra sätt. Många gånger kan det vara mycket klokt att se till att man som ägare av en handelsgård annonserar i lokala tidningar, och även i sociala medier. På så sätt kan man nå en relativt bred målgrupp och inte bara dem som bor i det absoluta närområdet. Genom att sätta upp anslag i butiker i närheten kan man också nå en del nya kunder. Genom att i handelsgården sälja koppar med tryck och liknande kan man också marknadsföra sig på ett bra sätt. Kunderna köper muggar och annat som de tar med sig hem. Om de kommer långväga ifrån kommer de att komma ihåg handelsgården varje gång de tar fram muggen. Eventuella gäster hos muggköparen kommer också att lägga märke till koppen och bli nyfikna på gården.

Vad kan man köpa?

Vad man kan köpa i en handelsgård kan variera en hel del. Ofta varierar också sortimentet efter säsong. Under sommaren är ofta bär, frukt och liknande mycket populärt. Det mesta brukar odlas ekologiskt på gården eller i dess absoluta närhet. Under övriga årstider är det potatis, lök, rotfrukter och annat hållbart som är populärt att köpa. Det erbjuds ofta också olika sylter, saft, honung och annat som produceras i närheten.

På vissa gårdar där det finns djur kan man också köpa produkter från dem. Det kan till exempel handla om ägg eller olika köttbitar. Ibland kan man också köpa hela lådor med kött som innehåller blandade styckningsdetaljer och färs. Ibland kan det även finnas fisk i olika varianter.

Oavsett om man äter kött, vegetariskt eller veganskt kan man finna godsaker som är producerade på hållbara och ekologiska sätt i handelsgårdar. En av de kanske allra härligaste sakerna är att man som kund själv kan gå runt på gården och plocka det man vill ha. Man tar sedan med sig det plockade och väger det. Detta är ofta en mycket rolig upplevelse för de allra flesta. Oavsett ålder kan man njuta av att gå omkring och titta på grödorna. Ofta kan även äldre personer och rullstolsburna ta sig runt i butik och på gården, även om de inte kan ge sig ut i odlingarna. Handelsgårdar ger upplevelser, oavsett vem man är, hur man ser ut, eller vad man äter.

galore