Redan under de kalla vintermånaderna kan längtan efter att få planera blommor i rabatten komma. Många blommor och grödor behöver försås på vintern och som trädgårdsintresserade får man lite av längtan tillgodosedd, men ofta blir den bara större. Under våren öppnar så äntligen den lokala handelsträdgården och arbetet i trädgården kan börja på riktigt!

Rätt växtzon

I dagens samhälle kan vi köpa nästan allt på internet, men bara nästan allt. Vi kan också skaffa oss mycket kunskap på internet, men det är viktigt att vi verkligen hittar en expert som vet vad den talar om. Det finns många kunniga trädgårdsintresserade som bloggar om sin trädgård och ger värdefulla tips – men vad som fungerar i växtzon tre gäller inte alltid i växtzon sex. Det är onödigt att köpa in en dyr planta som sedan inte klarar av klimatet – hur vacker den än är.

Den lokala handelsträdgården vet vad som fungerar i just din växtzon. De äppelträd som växer så det knakar i Skåne behöver nödvändigtvis inte klara det karga klimatet i Norrlands inland – och även i Norrland vill man ha saftiga äpplen från den egna trädgården. Istället för att behöva köpa ett dyrt träd, frakta det långt på egen hand och ”testa”, så kan man gå till den lokala handelsträdgården. Den kommer bara sälja äppelträd som fungerar i den lokala zonen. Den kunniga expediten kommer också kunna ge tips på hur trädet bäst bör planteras och om du behöver särskild näring.

Nybörjare i trädgården

Om man precis köpt hus med trädgård, beslutat sig för att fixa till den befintliga trädgården eller blivit inspirerad av ett tv-program eller blogg, så är det skönt att få träffa en person ansikte mot ansikte och ställa frågor. Även de där frågorna som känns lite dumma och självklara, som hur ofta man måste rensa rabatten och vad självpollinering egentligen betyder. På den lokala handelsträdgården kan man både gå runt och bli inspirerad av de vackra växterna, men också få inspiration till trädgårdsdekorering. Tänk på att köpa ett par bra trädgårdshandskar och att även använda handkräm, gärna med naturliga extrakt och oljor från växtriket som produkter från Indy beauty – händer blir lätt nariga av att arbeta i trädgården.

Även de som hållit på i trädgården i femtio år kan ha nytta av handelsträdgårdens kunskap och som inspirationskälla. Det kommer alltid nya blommor som man inte visste skulle fungera i den växtzon som man bor i. I dagens moderna värld tar vi inspiration från alla världens delar, även när det kommer till växter. Genom att gå runt i handelsträdgården kan man upptäcka en nya favorit eller återupptäcka en blomma eller växt som man minns från barndomen. På handelsträdgården kan de också ge råd om hur man mest estetiskt matchar växter och vad man ska tänka på för att få en snygg och lättskött rabatt.

galore