Tänk dig en härlig sommardag, du ensam eller hela din familj är ute med bilen och bara kör omkring för nöjes skull. Det finns ingen egentlig destination, utan ni stannar till där det passar. Kanske har ni gjort iordning en fikakorg, eller lite lättare förtäring, eller så har ni tänkt att stanna på ett litet pittoreskt ställe och äta. Det finns flera skyltar in till små vägar som talar om att här finns det ”Loppis” eller ”Gårdsbutik”. Ofta kan dessa två finnas på samma ställe. Vad är väl trevligare än att besöka en mysig gårdsbutik, där de säljer produkter som är egenodlade. Kanske finns det kaffe, hembakat bröd och till och med glass. Ett sådant besök brukar även barnen tycka om.

 

Fristorps gård

I Västsverige, närmare bestämt i det vackra Västra Tunhem finns en mycket trevlig och populär, historisk gårdsbutik. Den heter Fristorps gård och där finns det både en butik och ett kafé. Alla odlade frukter, grönsaker och bär är närproducerade och förädlade utifrån ett och samma sätt, sedan flera år tillbaka. Eftersom gården även har äpplemusteri, kan du få smaka på deras goda äppelmust, som till exempel Gravenstein och Discovery. Om du vill så varför inte prova på deras Syrénsaft. Du kan köpa med dig äpplemust hem, och varför inte även några goda burkar marmelad som: rosenkvittmarmelad, hallonsylt eller rödbetschutney. I den vackra trädgården finns rosenkvitten, hösthallon och olika odlingar som du bara måste smaka på och köpa med dig hem.

Öppettider

Under juni–augusti har trädgårdskafét öppet på torsdagar, fredagar och söndagar 10–16. I kafét hittar du deras populära hembakade rågkakor. Du kan boka besök till kafét under andra tider, genom att ringa. Är ni ett sällskap på minst åtta personer öppnar de särskilt för er. När det gäller gårdsbutiken går det bara att handla när ägarna är hemma. Eftersom de också har ett musteri, kan du beställa tid och komma för att musta dina egna äpplen där.

Nu går det nog inte att köpa sina varor på faktura där, men om du har ett företag där du säljer på det sättet kan du också sälja din faktura till företag som den tjänsten.

Evenemang

Du hittar alldeles säkert Fristorps Gård på olika mässor och evenemang runt om i Sverige. Mathantverkssafarit i Västsverige är ett som de brukar delta i. Två gånger om året sker detta evenemang. Första gången är den första helgen i maj och den andra, första helgen i september. Det är gratis att gå in och du får ta dig runt på egen hand där du kan köra bil. Är ni ett större sällskap kan en buss bokas.

I början av oktober varje år har de en äppelutställning, och då kan du få provsmaka och lära dig hur tillverkning av must går till, och även mer om äpplen. Innan jul är det dags för julmys, och då bjuds det på pepparkakor och äppelglögg.

galore