Shopping ökar i allt högre takt, både på webben och i de fysiska butikerna. Människor gillar att handla; många är ute efter den sociala gemenskapen av att shoppa tillsammans med andra och andra är ute efter själva inköpen i sig och den kick som de ger. Var man handlar varierar mycket. Vissa trivs med att sitta hemma och klicka hem diverse varor via alla de webbutiker som finns, medan andra föredrar att uppleva varorna fysiskt innan de stoppar dem i varukorgen. Samtidigt shoppar vi som aldrig förr och butikerna ökar stadigt sin försäljning. Vi möts ständigt av reklam för olika butiker, både i dagspress, som tryckt reklam och i tv.

Det finns många olika benämningar för de ställen där vi kan ta del av shopping. De flesta av oss har tillgång till någon form av litet centrum där vi bor, samt i regel nära till ett större område i städernas utkanter där man samlat de lite större butikerna och stormarknaderna för smidig shopping. Begreppet shoppingcentra används ofta för att beskriva ett sådant område; här lockar man hit människor mycket på grund av enkelheten som exempelvis fri parkering ger, samt att allt ligger inom kort avstånd. Detta är särskilt uppskattat bland barnfamiljer, då man enkelt kan ta sig fram och hitta det man vill ha utan att behöva parkera långt bort från de butiker man tänkt besöka.

Ytterligare ett begrepp som används lite då och då är “handelsgård”. Detta är en lite tvetydig benämning för en plats där det bedrivs någon form av handel, men allt som oftast används begreppet i två olika sammanhang: antingen för att beskriva ett handelsområde som nämnts ovan eller en sorts gård (oftast på landet) där det bedrivs försäljning. Termen kan användas lite som man tycker, men viktigt är förstås att det nämns i ett relevant sammanhang för att få en så korrekt beskrivning som möjligt av verksamheten.

Exempelvis brukar området Tornby i utkanten av Linköping benämnas som just en handelsgård. Här finns ett stort urval av butiker som representerar en mångfald av branscher; allt från stora varuhus och stormarknader till mindre och nischade butiker. Dock kan en handelsgård också vara en liten aktör på landet, som exempelvis har en lanthandel eller liknande. Begreppet “gård” är just precis detta; antingen menas en lantlig verksamhet (som syftar på lantgård eller liknande) eller också en större herrgårdsliknande byggnad som är en gård i sig självt. Att driva en gårdsbutik är något som blivit mycket populärt. Detta görs oftast i anknytning till den egna bostaden på landet och här kan det säljas allt mellan himmel och jord, ofta lokalproducerade livsmedel och inredningsartiklar. Gårdsbutiker profilerar sig ofta som presentbutiker, där man siktar på att ha något för alla besökare oavsett ålder.

galore