Det har blivit allt vanligare att handla produkter online, allt från kontorsmaterial och mat, till resor, hus och annat spännande. Men nu går det faktiskt att även shoppa loss och köpa växter på nätet. Perfekt om man vill piffa upp sitt hem eller trädgård med speciella och udda växter som annars kan vara svåra att få tag i. Men det finns både för- och nackdelar med att köpa växter och fröer på postorder. Dessa får man väga in innan man sänder iväg beställningen, eller om man istället hellre beger sig till närmaste handelsträdgård.

Oavsett vilket finns det vissa saker att ta i beaktande när det är dags att handla. För det är bekvämt och det går att sitta hemma i lugn och ro, samtidigt som man kan välja och vraka bland produkterna. Dessutom blir växterna levererade till dörren eller går att hämta på posten. Det är mycket spännande, speciellt om man beställer från utlandet och då växter som inte finns i Sverige.

Transport

En av nackdelar att shoppa växter på nätet är att sticklingar och plantor inte klarar av några längre transporter. Visserligen skickas växterna i plastemballage eller liknande, vilket gör att de inte torkar ut. Är transporten för lång, kan det bildas kondens och det gör att växterna kan ruttna. Därför bör man beställa plantor och sticklingar från företag inom Sveriges gränser då det tar cirka två dagar innan man får hem det man har beställt.

Storleken

När det kommer till växter per postorder har storleken betydelse. Beställer man mindre växter, blir det billigare, eftersom de inte väger så mycket och inte tar stor plats. Men skulle man däremot beställa stora träd och buskar kostar det betydligt mer, vilket gör att det kanske hade blivit billigare att köra till handelsträdgården istället.

Utbudet

Växtutbudet är enormt när det gäller postorder och då framför allt rosor. På en handelsträdgård kan rosutbudet vara begränsat, men online är det i princip obegränsat med antalet sorter rosor. Det är dessutom ingen risk att rosorna ruttnar eftersom dessa stickiga växter för det mesta säljs barrotade. Vill man ha en ovanlig sort gäller det att vara ute i god tid, då dessa är populära och inte säljs i så många exemplar.

Det som är vanligast att handla på nätet är lökar och fröer, dessa finns också i ett stort utbud, vilket innebär att det går att få tag i unika och speciella sorter. Lök bör man vara lite försiktig med att beställa, eftersom kvaliteten kan variera, men lökar från Sverige är oftast av bra kvalitet.

Katalogbilderna

Ta katalogbilderna med en nypa salt, för de är vanligtvis väldig lockande och färgglada. Det finns till och med risk för att bilderna har blivit photoshoppade om man har otur. Men låt det sunda förnuftet råda och beställ efter magkänslan. Oavsett vilket är det lika rafflande och kul att köpa växter online, för att sedan odla och få ett underbart resultat!

galore