Att gå in i en handelsgård är ett sätt att föras tillbaka i historien, till en tid när alla kände alla, när man fick en trevlig pratstund med affärsinnehavaren och där stressen inte existerade under shoppingturen. Att göra en dagsutflykt och åka runt till olika handelsgårdar där du kan inhandla närproducerad, ekologisk mat och uppleva natur och djur på nära håll, kan bli ett trevligt sommarminne. Det är en lugn och stillsam miljö och förutom matvaror och hembakat bröd brukar det finnas avdelningar för traktens hantverk och second hand. Porslin och husgeråd trängs med begagnade böcker och du kan hitta en saknad del till din servis eller en bok som inte längre säljs i bokhandlarna och som du letat efter i evigheter. Presenter kan med fördel inhandlas hos en handelsgård, de blir unika och passar de flesta.

En handelsgård kan också betyda mycket för bygdens alla konsthantverkare, där kan de lämna in sina alster för försäljning och de kan använda handelsgården som mötesplats för sina hantverksträffar. För att inte det lokala hantverket och konsten att karda, spinna och tova ska försvinna kan handelsgården spela en viktig roll och det blir en kulturell upplevelse för turister och sommargäster. Gamla recept blir populära igen genom att handelsgården bakar och säljer dem. Lokala örter och växter kan bli spännande nya produkter. Vem har inte kommit hem från en handelsgård med kassen full av honung med lavendelsmak, glögg gjord på blåbär och marmelad med tomater i chililag.

Ofta säljer handelsgårdar kaffe och kakor till en billig penning och har bord och stolar där du kan sitta ner en stund. Det brukar finnas möjlighet att titta på höns som pickar på gårdsplanen, får som betar i hagarna intill och kanske får du se en nykläckt kull kycklingar, nyfödda lamm eller hundvalpar. Det blir allt vanligare med exotiska djur som alpackor och lamor eller varför inte en inhägnad med våra svenska älgar. En utflykt till en handelsgård blir en upplevelse både för barn och vuxna.

Marknaden för handelsgårdar finns eftersom de små livsmedelsaffärerna på landsbygden lägger ner en efter en. Det blir långt för den som vill handla mat, du måste ta bilen till ett köpcentrum inne i stan, ibland flera mil bort och att köpa en extra liter mjölk blir ett stort projekt. Men när fler handelsgårdar dyker upp blir livet på landet enklare, butikerna säljer ägg och kött från egen gård, det brukar finnas en liten kyl med mjölk och smör och en disk med bröd, allt för att överleva till nästa stora inköpstur.

För att försörja sig ute på landsbygden kan en handelsgård ge en extra inkomst. Om du behöver ett startkapital kan sidor som freedomfinance.se hjälpa dig med ett lån. För att marknadsföra din handelsgård kan en hemsida vara en god idé och självklart kommer ryktet snart att spridas från mun till mun. Sätt även upp skyltar, annonsera i lokaltidningar, ordna marknadsdagar och bjud in till aktiviteter och konsthantverksutställningar. Med det ökande intresset för ekologiska varor ser framtiden ljus ut för handelsgårdar.

galore