Bakgrund

Handelsgårdar har funnits sedan vikingatiden och då handlade om att det fanns olika butiker och smedjor på samma gård. Folket kunde komma till en smedja för att köpa ett nygjort svärd eller andra vapen. Dessa handelsgårdar har sedan funnits kvar och utvecklats efter hand. På 1800-talet fanns det fortfarande handelsgårdar som var kvar sedan dess. Det fanns inte mataffärer som det gör idag utan man fick gå alternativt åka till gårdar som hade gårdsbutiker och tillverkning på samma ställe för att köpa det man ville ha.

Olika handelsgårdar i världen

Det har funnits fungerande handelsgårdar i Sverige och även utomlands. De flesta handelsgårdar i Sverige är idag stängda och har blivit museum. I detta avsnittet kommer du som läsare kunna få läsa om några av dem.

1) Novgorod och Gutagården

Även om detta är namnet på en rysk stad så låg det ändå en gotländsk handelsgård i staden som kallades för Gutagård. Denna gård fanns redan år 1000. Fastän denna gård har tillhört Visbyborna, fick de inget tillträde till denna förrän efter inbördeskriget 1288.

2) Schougska handelsgården i Lidköping

Denna handelsgård byggdes år 1790 och var i bruk som enbart handelsgård fram till 1971 då den byggdes om och som idag innehåller bland annat en bank, ett galleri och bostäder. År 2016 skrev Lidköpings tidning om handelsgårdens öde. Många ville då behålla gården som den var men eftersom att banken ägde gården, kände byborna att banken inte brydde sig om denna och skulle låta den förfalla. Kanske kan denna gamla handelsgårdar byggas om till kontor där något av rummen kan fungera som konferensrum för företag i Stockholm eller något annat företag som finns mer lokalt.

3) Handelsgården i Sagagallerian

Denna är till skillnad mot de andra två exemplaren en gårdsbutik som ligger i en galleria. Det är en butik som säljer handarbeten som de själva har gjort. Den är fortfarande kvar än idag och fortsätter som tidigare. Handelsgården är egentligen ingen gårdshandel men de utgår ändå från samma koncept i och med att de säljer egentillverkade saker som gjorts av material från gårdar.

4) Modeerska handelsgården

Denna handelsgård byggdes år 1748 och är idag inte längre i bruk. Däremot är den klassat som byggnadsminne, vilket innebär att det inte får rivas utan ska istället tas om hand för att den ska kunna bli kvar på platsen i många år framöver.

Övrigt

Gemensamt för alla dessa gårdar är att man inte hittar information om vad de sålde när de var i bruk men också att de alla finns kvar och innehåller andra verksamheter idag. Med lite fantasi kan vi tänka oss att de sålde egenproducerad mat, textilier och saker som gården hade framställt. Handelsgårdar fanns placerade ute på landet och var inte lika vanliga i städer.

galore