I Sverige blir det allt populärare att handla lokalt och gärna ekologiskt. Det gör att fler handelsgårdar och gårdsbutiker dyker upp. Men i takt med att allt fler hobbyodlare och små jordbruk dyker upp finns det också vissa risker som ökar. Hur farligt är det egentligen att handla på en handelsgård eller i en gårdsbutik där varorna inte först kontrolleras på någon oberoende anläggning?
Risk att få i sig skadliga ämnen
När det gäller kött och grönsaker är risken inte vidare stor att man får i sig ämnen som är direkt livsfarliga. Även om ett djur till exempel ätit antibiotika och slaktats på gården innan karensen gått ut brukar det inte vara förenat med fara att äta köttet. Om varorna har lagrats i en lokal där en radonsanering utförts behöver man inte heller vara orolig för att få i sig ämnena så länge radonet är borta ur lokalen. Som konsument behöver man inte heller vara livrädd för att få i sig konserveringsmedel eller liknande. Ofta innehåller grönsakerna inte några enorma mängder.
Smittskydd
När det gäller mindre gårdsbutiker och handelsgårdar kan det hända att de inte står under precis samma kontroller som större producenter. Då och då görs det dock stickprover avseende smitta och annat. Om djuren slaktas på gården och inte skickas till ett större slakteri är risken större att man som konsument kan råka ut för smittat kött. En del bakterier och smittor försvinner inte vid upphettning, annat än om varan blir extremt varm. Att en allvarligare smitta finns på en mer seriös gårdsbutik är dock extremt osannolikt.
Sämre kontroll och kvalitet?
En gårdsbutik är för det mesta mycket mån om sin överlevnad. Det innebär att man ser till att varorna som säljs håller en god kvalitet. Även om kontroller från olika myndigheter inte sker lika ofta säljs inte varor som inte håller en god standard. Man kan dock inte räkna med att alla grönsaker är jordfria och köttet kan ibland ha några strån päls på sig. Ibland kan det också finnas lite varor som ligger på gränsen till att gå ut i bäst före datum, eller så har potatisen fått någon liten skada. Då kan man som konsument göra riktiga fynd.
Hur kan man skydda sig som konsument?
När det gäller frukt och grönsaker bör man alltid tvätta varorna med vatten innan man äter dem. Kött och fisk bör alltid värmas upp ordentligt innan det äts, oavsett om det köps i en butik eller om man handlar lokalt. När det gäller mjölkprodukter är de sällan pastöriserade om de köps i en mindre gårdsbutik. Det betyder att de inte har hettats upp och därför kan det finnas bakterier kvar i produkten. Den passar därför bäst i matlagning där den uppnår en högre temperatur innan den äts.